Fra byens skam til Vakre Vegers pris.


I Tvedestrandsposten, den lokale  avisa, stod det er artikkel om denne gata for en tid siden. Da ble den omtalt som ”byens skam” og var en utskjelt gate.

I forbindelse med at Tvedestrand Kommune skulle legge nytt vann- og avløpssystem i Hovedgata / Holgata i byens sentrum, begynte man å se på muligheten å gjøre noe med selve gata. Belysning og kunstnerisk utsmykking ble en viktig del av oppdraget.

Gatebelysning på vaiere og romdannende belysning som fokuserer på Tvedestrands historie og identitet er noe av helheten som har tilført gata det lille ekstra.

Vår lysdesigner Tonje Tjønneng-Haukåsvar ansvarlig for belysningsplanen og var en del av teamet som vant Statens vegvesens pris for prosjektet.

Både kommunen, de næringsdrivende og lokalbefolkningen i byen gir svært gode tilbakemeldinger på tiltakene som er gjennomført.

Det var som alltid flere utfordringer å finne gode belysningsløsninger. Noen av disse var:

  • Å bevare gatens historiske preg.
  • Å få til en jevn belysning i en kraftig nedoverbakke med hus og terreng  i ulik høyde.
  • Å finne en løsning mellom privat og næringsdrivende bygg .
  • Å få tillatelse ved montasje av  lysarmaturene på hvert enkelt bygg.

Det ble utarbeidet en perlerad med lys på vaiersystem, med tilpasning til montasje på stolper eller vegg til vegg.

For å skape en helhetlig rød tråd gjennom gata og binde den sammen fra begynnelsen til slutt,  ble den utsmykket med et lysmotiv på bakken. Dette ble utført av billedkunstner Ann- Kathrin Samuelsen. Motivet gjenspeiler bokbyenTvedestrand som byen er kjent for.Prosjektet er gjennomført i tverrfaglig samarbeid.

Ingeniører på veg, vann og avløp i Stærk & co.
Lysdesigner Tonje Tjønneng-Haukås.
Billedkunstner Ann-Kathrin Samuelsen.
Anleggsgartner Oveland Utemiljø.
Ansvarlige for forprosjektet Asplan Viak.
Landskapsarkitekten Feste Grenland.

Fra venstre: Tonje Tjønneng- Haukås, lysdesigner, Ann-Kathrin Samuelsen, billedkunstner, Therese Hagen, landskapsarkitekt og Tone Tellnes, landskapsarkitekt


Vi kan lys

Les mer om hvorfor SML kan lys

Vi kan lys