fbpx

Valkyrien senter, Oslo

Oppgaven vår var å levere belysning i fellesareal på hele senteret, samt fasaden. I tillegg skreddersy lyskonsept til de fleste av leietakerne.

Fig. 21: Denne avdelingen tilhører Moniker. Konseptet er «eksentrisk». Lokalet skal fremstå som en leilighet, og har en blanding av 3000K og 2700K.
Prosjektinfo
Prosjekt Valkyrien senter
Oppdragsgiver Fram Eiendom
Installatør Abildsø Elektriske
Installatør fasade Elektrotjenester AS
Interiørarkitekt Snøhetta og Form3
Kundeansvarlig Ricardo Vaz
Lysdesigner Marte Risan
Utendørsbelysning Ole Marin Nistad
Teamleder Kenneth Fossum
Fotograf Dag Randen

Den tekniske belysningen ble utformet i tråd med den konseptuelle løsningen. Løsningene måtte derfor være en design/dekorativ løsning for å passet inn med interiøret og ønsket stemning.

Vår oppdragsgiver var Fram Eiendom. Vi presenterte belysningskonsept for dem i november 2019. Åpningsdato var allerede satt til 1.mars 2020, hvilket ga en stram fremdrift. Prosjektet var annerledes og spennende, noe vi virkelig hadde ønske om å være med på.

Fellesarealene var ikke definert med en avgrensing til utleieareal. Hvilket i praksis gjør at alt henger sammen. Belysningen må derfor fungere som en helhet. Fellesarealer og arealene til de enkelte leietakere må derfor ha en «usynlig» overgang.

Leietakeren med det største arealet hadde mange ulike konsepter og avdelinger. Her spilte belysningen en viktig rolle – både utforming på armatur, type lyskilde, fargetemperatur på lyset og kontraster i lysbildet bidro til å understreke de ulike konseptene.

Bygget er gammelt og det var mange utfordringer med ventilasjon og søyler. I samarbeid med interiørarkitekt og installatør ble løst gjennomgående på en fin måte.

Vi har vært på byggeplassen mange ganger underveis og hatt tett dialog med de involverte interiørarkitektene, installatør, prosjektledere og leietakere.


Vil du vite mer om dette prosjektet?
Snakk med Ricardo Vaz

Fig. 2: Denne avdelingen tilhører også leietaker Moniker. Deres konsept er «grenseoverskridende». Det er den første avdelingen du møter inn fra Bogstadveien ved Valkyrie Plass. Vi har benyttet dekorative lamper som matcher fargene i interiøret i midten av lokalet. Lampene bidrar til et høyt nivå grunnbelysning, samtidig som vi benytter spotlights mot utstilling langs vegger.
Fig. 3: Moniker sin avdeling med konseptet «ambisiøs». Denne avdelingen har stramme linjer og en kaldere fargetemperatur enn fellesarealet. Her er det mye lys, blanke materialer og mange veggflater dekt av speil. Prøverommet er en opplevelse for seg!
Fig. 4: Moniker har en egen sportsavdeling i plan 2. Dette er en stilren sportsbutikk hvor vi kun benyttet grunnbelysning i form av profiler uten spotlights. Grunnbelysningen er «flat» og i en kald fargetemperatur for å illustrere følelsen fra naturen og opplevelsen av produktene i dagslys.
Fig. 5: Planteveggen dekker fasaden på den gamle bygården senteret omkranser. Det er et åpent felt med glasstak som slipper dagslyset ned fra plan 2. For å illustrere at dagslyset slippes helt ned til foodcourt’en i underetasjen har vi benyttet spotlights med ulike spredninger og fargetemperaturer i «tilfeldig» kombinasjon i etasjeskillene.
Fig. 6: Toalettene har hele vegger og dører i treverk, elementer i stein og taket er dekket av grønne planter. I tillegg til belysning ved speil har vi integrert belysning i plante-himlingen som gir en effekt som minner om når solen skinner gjennom et tre og skaper tilfeldige skygger.
Fig. 7: U1 er en «foodcourt» med flere spennende serveringssteder. Det er mye treverk og planter i interiøret, og fellesarealet har fått en «tilfeldig» belysning som skaper lys/skygge-kontraster for å forsterke det naturlige.

«Vi har fått fantastisk bra respons fra publikum etter åpning – helt overveldende! Alle kommenterer på hvor lyst og vakkert det er, så well done!»

Marianne Tvenge, Ansvarlig hos byggherre
Fig. 8: Neva fra Luce&Light belyser søylene og rammer inn fasaden.
Fig. 9: Neva og Trevi fra Luce&Light.
Fig. 10: Detalj av fig 9.
Fig. 11: Neva fra Luce&Light. Målet er å ikke ha noe unødvendig strølys inn i leilighetene i 2. og 3. etg.
Fig. 12: Detalj av fig 11


Kontaktpersoner

Client Manager

Ricardo Vaz

Lighting Designer

Marte Risan

Client Manager

Ole Martin Nistad

Client Manager

Ricardo Vaz

Udannelse: Elektriker
Segment: Kontor- og forretningsbygg
Spisskompetanse: Kontor

Lighting Designer

Marte Risan

Utdannelse: Lysdesigner (BA) fra Høyskolen i Buskerud
Segment: Kontor- og forretningsbygg. Hotell og restaurant
Spisskompetanse: Hotell og kjøpesenter

Client Manager

Ole Martin Nistad

Udannelse: Salg og kundebehandling
Segment: Kontor og forretningsbygg. Utendørsbelysning. Offentlige bygg
Spisskompetanse: Utedørsbelysning

Relaterte prosjekter

Wessels Plass

SpareBank 1 Østfold Akershus

Valkyrien senter, Oslo

Privacy Preferences

When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in the form of cookies. Here you can change your Privacy preferences. It is worth noting that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we are able to offer.

Click to enable/disable Google Analytics tracking code.
Click to enable/disable Google Fonts.
Click to enable/disable Google Maps.
Click to enable/disable video embeds.
Vår webside benytter cookies, hovedsaklig fra 3. parts tjenesteytere. Tilpass rettighetene du ønsker siden skal ha i din nettleser og godta/avslå bruken av cookies.