Biblo Tøyen Deichmanske bibliotek

Et drømmenes bibliotek for barn mellom 10 og 15 år har åpnet.

Prosjektet vant Åpen klasse i Lysprisen 2016

Juryen begrunnelse:
«Lysdesignet på ungdomsavdelingen på Tøyen Deichmanske bibliotek utfordrer konvensjonene innenfor lysdesign i dag, og har et lysdesign satt på barnas premisser. Lysdesigner er modig i bruk av grep man ellers finner innenfor effektbelysningen, med  effektiv bruk av kontraster i en tradisjonell sammenheng. Et bibliotek er en offentlig arena med lange tradisjoner, og det er flott å se hvordan lysdesigner viser en  aktiv bruk av kontraster. Lysdesigner viser god brukerforståelse for en spesiell målgruppe, barn og ungdom mellom 10 og 15 år.»

Et spennende og inspirerende prosjekt!

Interiør- og lyskonsept er utviklet av arkitektene. Vår oppgave var å finne riktig produkt som gjorde jobben som var ønsket i konseptet.

Oppdragsgiver hadde svært høye ambisjoner og visjoner for dette prosjektet. Dette gjorde det til et morsomt prosjekt å være med på både faglig og prosjektmessig. Et annerledes prosjekt!

Prosjektet

Kunde/prosjektnavn Biblo Tøyen Deichmanske bibliotek
År utført 2016
Oppdragsgiver Østlandske elektro/Entra eiendom
Samarbeidspartnere Østlandske elektro, Entra eiendomBjørn Jørgensen AS
Produktleverandører Intra, TAL, Ledluks, Vanpee, Nortronic
Ansvarlig hos SML Ina Helene Bjørkeng

Lyskultur som står for Norsk Lyspris skriver følgende om prosjektet:

“Biblo Tøyen Deichmanske bibliotek er et annerledes bibliotek som skiller seg ut i lys, form og funksjon. Biblioteket er kun lyssatt med effektbelysning, som gir et spennende og lekent bibliotek – akkurat slik det bør være for barna. «

«Ønske om en sterk, romlig følelse, hvor belysningen gir dybde i rommet og oppfordrer til å utforske hele arenaen og skape et helhetlig, brukervennlig interiør. Alle kriker og kroker skal kunne utforskes på en spennende og trygg måte – og belysningen skal bidra til dette.

Gulvet, som også skal utforskes, skal minne om en sommerdag i parken under skyggen fra trærne, med sterke kontraster mellom lyse flater og interiørdetaljer og mørke skygger. Det skal oppfordre til å utforske: «To put it short, lighting is considered to be the most powerful tool to actually visualize the heart of the project: inspiration and discovery. After all, what’s the use of making anything at all if it cannot be seen. The lighting design is there to direct and amplify what is there to be seen»

 


Produkter som ble benyttet.

Armaturliste:
Pipes Track på globalskinner, dali
Block TAL vegglamper
Thor beaufort spesial med Dali-driver
Eos cloud på arbeidsrom

Vi kan lys

Les mer om hvorfor SML kan lys

Vi kan lys